Ben je via SSH verbonden met je webhostingpakket? Dan vind je in dit artikel 15 nuttige SSH-commando’s voor de navigatie via SSH en het opvragen van informatie van je webspace.
1. ls
Het eerste commando staat voor ‘list’ en dit is ook precies wat het doet. Het commando genereert een lijst van alle bestanden en mappen op je huidige locatie.
2. pwd
Met dit commando ('print working directory') krijg je van de webspace terug op welke locatie in de mappenstructuur je momenteel zit.
3. cd <map>
Dit commando staat voor ‘change directory’. Je verandert hiermee de locatie naar de map die je opgeeft. Bijvoorbeeld:
cd /httpdocs/
4. touch <bestandsnaam>
Met 'touch' maak je bestanden aan op de locatie waar je je bevindt.
5. mkdir <mapnaam>
Dit staat voor ‘make directory’. Hiermee maak je dan ook mappen aan. Dit gebeurt vanuit de map waar je bent. Je kunt zelfs meerdere mappen tegelijkertijd aanmaken. Bijvoorbeeld:
mkdir /httpdocs/hostnet.nl/content
6. cat <bestand>
Met dit commando kun je bestanden uitlezen. Let wel op dat de inhoud van de bestanden geheel wordt getoond op je scherm. Bijvoorbeeld:
cat /httpdocs/hostnet.nl/index.html
Je kunt ook 2 bestanden samenvoegen tot 1 bestand. Dit doe je door bijvoorbeeld het volgende commando uit te voeren:
cat bestand1 bestand2 bestands1en2.txt
Bestand1en2.txt bevat nu de inhoud van bestand1 en bestand2.
7. cp <bestand> <kopie>
Cp betekent ‘copy’ en hiermee kun je bestanden kopiëren. Je vult eerst het bestand in dat je wilt kopiëren en daarna de locatie waar de kopie moet komen te staan.
8. mv <bestand> <locatie>
Met het ‘move’-commando kun je bestanden verplaatsen van locatie. Je vult het gewenste bestand in, gevolgd door de nieuwe locatie. Bijvoorbeeld:
mv /httpdocs/index.html /httpdocs/hostnet.nl
9. rmdir <mapnaam>
Met 'rmdir' kun je mappen verwijderen. De map wordt alleen verwijderd als deze leeg is.
10. rm <bestand>
Met dit ‘remove’-commando kun je bestanden én de inhoud van mappen verwijderen.
11. top
Met het 'top'-commando krijg je een overzicht van de processen die op je omgeving actief zijn. Daarnaast kun je zien hoe lang deze processen al draaien en hoeveel geheugen zij innemen. De lijst blijft zich real-time updaten. Zo kun je goed testen wat er gebeurt op je website bij de handelingen die je uitvoert. Om het scherm te sluiten, gebruik je de toetsencombinatie Ctrl + C.
12. du <map>
Met ‘disk usage’ kun je de grootte van bestanden inzien. Deze grootte wordt echter in bytes getoond. Daarom is het aan te raden om -h toe te voegen aan het commando. Dit staat voor ‘human readable’, hierdoor wordt de grootte in megabytes getoond. Bijvoorbeeld:
du -h /httpdocs/
13. df
Het 'df'-commando laat zien hoeveel ruimte er vrij is op je omgeving. Dit commando staat dan ook voor ‘disk free’. Ook bij dit commando is het aan te raden om -h toe te voegen. Bijvoorbeeld:
df -h
14. history
Met het 'history-commando' kun je inzien welke commando’s er allemaal zijn uitgevoerd vanuit je gebruiker. Je ziet daarbij de datum en het tijdstip waarop het commando is uitgevoerd.
15. logout
Als laatste sluiten wij af met het afsluiten van je verbinding. Dit kun je doen met het commando 'logout'.