In deze handleiding lees je hoe je de browsercache van jouw computer of laptop kunt legen. Gebruik je een smartphone of tablet? Volg dan de handleiding Browsercache van je smartphone of tablet legen.
Als je een website opent, slaat de browser hiervan een kopie op in jouw systeem. Wanneer je deze website voor een tweede keer opvraagt, kan jouw browser ervoor kiezen deze lokale kopie nogmaals weer te geven. Wijzigingen aan je website zijn dan niet direct zichtbaar. De verzameling opgeslagen websitebestanden noemen wij de browsercache of 'tijdelijke internetbestanden'.
Webpagina geforceerd opnieuw ophalen (harde refresh)
Je kunt de meest recente versie van jouw website ophalen door 'hard' te refreshen. Dit doe je via Ctrl + F5 (Windows, Linux) of Cmd + R (Mac).
Browsercache verwijderen
In sommige gevallen kan het verwijderen van de gehele browsercache noodzakelijk zijn. Dit werkt in iedere browser anders. Je komt bij iedere browser echter in een vergelijkbaar menu uit. In dit menu kun je er meestal voor kiezen een aantal verschillende zaken te verwijderen. In de regel is het voldoende om alleen de cache of de tijdelijke internetbestanden te verwijderen. In sommige gevallen (vooral waar het inloggen betreft) is het echter ook nodig om de cookies te verwijderen. Vaak kun je hier ook aangeven voor welke periode je de cache (en eventueel de cookies) wilt verwijderen.
In Chrome, Firefox, Opera en Internet Explorer 9 of hoger
Wanneer je de browser hebt geopend, druk je op het toetsenbord de volgende 3 toetsen samen in:
- Windows: Ctrl + Shift + Delete
- Mac: Shift + Cmd + Delete
In Internet Explorer 8
- Klik op 'Extra'.
- Klik op 'Browsergeschiedenis verwijderen'.
In Safari
- Klik op 'Safari' in de menubalk.
- Klik op 'Voorkeuren'.
- Klik op het tabblad 'Geavanceerd'.
- Vink 'Toon ontwikkel-menu in menubalk' aan.
- Sluit het voorkeurenmenu.
- Klik nu op 'Ontwikkel' in de menubalk.
- Klik op 'Leeg Caches'.