Bij een webhostingpakket van Hostnet staan er standaard foutmeldingen ingesteld. Wanneer een bezoeker een niet-bestaande pagina van jouw website bezoekt, krijgt diegene een standaard foutmelding te zien. Het is echter ook mogelijk om je eigen aangepaste foutmeldingen aan bezoekers te laten zien. Een aangepaste foutmelding stel je in via een .htaccess-bestand op jouw webhostingpakket.
Het .htaccess-bestand
Een .htaccess-bestand is een eenvoudig tekstbestand met een aantal regels waarmee je instellingen wijzigt voor jouw website. Dit bestand kun je zelf aanmaken of bewerken met het Kladblok-programma op je computer. In onze handleiding Website uploaden en downloaden via FileZilla lees je hoe je zelf het .htaccess-bestand uploadt naar jouw webhostingpakket.
Aangepaste foutmelding instellen
Om een aangepaste foutmelding aan je bezoekers te laten zien, voeg je een nieuwe regel toe aan het .htaccess-bestand. Met deze regel geef je aan welke tekst of pagina een bezoeker ziet wanneer er een foutmelding optreedt. De regel hoort de volgende opmaak te hebben:
ErrorDocument <3-cijferige foutcode> <Het bestand dat of de melding die de bezoeker ziet.>
Meestvoorkomende foutcodes
Een foutcode geeft de oorzaak van de foutmelding aan. De volgende 3-cijferige foutcodes komen het meest voor. Voor deze foutcodes kun je zelf instellen welke tekst een bezoeker ziet:
- 403: Je hebt geen toestemming om deze pagina te bekijken.
- 404: Deze pagina kan niet worden gevonden.
- 500: Er is een fout opgetreden op de server.
Voor bijvoorbeeld een aangepaste foutmelding voor een niet-bestaande pagina voeg je de volgende regel toe:
ErrorDocument 404 “Deze pagina bestaat niet.”
In dit geval krijgt de bezoeker een witte pagina te zien met de tekst ‘Deze pagina bestaat niet.’.
Een eigen pagina weergeven als foutmelding
Het is ook mogelijk om je bezoekers te verwijzen naar een html-pagina op je website. Hiervoor upload je jouw aangemaakte html-bestand naar jouw webhostingpakket. Vervolgens verwijs je in de regel van het .htaccess-bestand naar jouw bestand. Als je jouw bestand bijvoorbeeld ‘foutmelding.html’ noemt, ziet de regel in het .htaccess-bestand er als volgt uit:
ErrorDocument 404 /foutmelding.html
Andere url als foutmelding
Ten slotte kun je bezoekers naar een andere url doorsturen. Wanneer een bezoeker op de foutmelding stuit, wordt hij automatisch doorgestuurd. Stel, je wilt bezoekers automatisch doorsturen naar https://hostnet.nl/, dan ziet de regel in het .htaccess-bestand er zo uit:
ErrorDocument 404 https://hostnet.nl/