In de bestandsrechten geef je aan welke rechten jij en anderen hebben als ze een bestand opvragen. Van sommige bestanden wil je niet dat anderen ze kunnen bekijken, terwijl iedereen wel jouw website moet kunnen lezen. Van elk bestand bepaal je zelf welke rechten dit moet hebben.
Bestandsrechten kiezen
Wanneer je met een ftp-programma de rechten van bestanden aanpast, gebruik je meestal de volgende getallen:
- lezen = 4
- schrijven = 2
- uitvoeren = 1
Door deze getallen op te tellen, worden er andere rechten ingesteld. Het getal 6 staat op deze manier voor lezen én schrijven, het getal 7 voor lezen, schrijven én uitvoeren.
Rechten per gebruikersgroep
Elk bestand heeft 3 getallen die gezamenlijk inzichtelijk maken wie welke rechten heeft:
- Het eerste getal staat voor de eigenaar van het bestand (dat ben jij).
- Het tweede getal staat voor de groep mensen op dezelfde server. In een 'echte' Linux-werkomgeving moet je hier rekening mee houden, voor je website is dit niet zo belangrijk.
- Het derde getal geldt voor 'iedereen in de wereld'. Dat wil zeggen, iedereen die het bestand via jouw website benadert.
De meeste scripts horen op 755 te staan. Dit betekent dan dat jij als eigenaar lees-, schrijf- en uitvoerrechten hebt. De groep en de bezoekers hebben alleen lees- en uitvoerrechten.
Bestandsrechten aanpassen
Je kunt de bestandsrechten aanpassen met een ftp-client zoals FileZilla. Hieronder lees je hoe je in FileZilla de bestandsrechten wijzigt.
- Download FileZilla en maak verbinding met de ftp-server.
- Zoek het bestand op waarvan je de bestandsrechten wilt aanpassen. Daarvoor ga je eerst naar de juiste map.
- Klik met de rechtermuisknop op het bestand waarvan je de rechten wilt aanpassen.
- Kies voor 'Bestandsrechten...'.
- Er opent een nieuw scherm. Pas de bestandsrechten aan door een vinkje te plaatsen bij 'Lezen', 'Schrijven' of 'Uitvoeren'. Onderaan verschijnen dan de 3 getallen zoals hierboven besproken.